אדריכלות החן
אורין סילבר
אושרת שחר
אטלייה אדריכלים
אלה שר
ארמל
בותיינה מורד
ביתילי
גל מקליין
גלית טוויטו
דלתות פנדור
דלתות שערי ברכה
הדר זוהר
הילה טוויל
וויסאם חלבי
חגית אלבק
חני פישר
חרש
טובה וצילה אדריכלות
טובה נדלר
טל לרנר
טלי אלון
טלי יפת
יעל שביט
יפעת מיכאלי
ירון שמואלי
אדריכלות החן
אורין סילבר
אושרת שחר
אטלייה אדריכלים
אלה שר
ארמל
בותיינה מורד
ביתילי
גל מקליין
גלית טוויטו
דלתות פנדור
דלתות שערי ברכה
הדר זוהר
הילה טוויל
וויסאם חלבי
חגית אלבק
חני פישר
חרש
טובה וצילה אדריכלות
טובה נדלר
טל לרנר
טלי אלון
טלי יפת
יעל שביט
יפעת מיכאלי
ירון שמואלי
אדריכלות החן
אורין סילבר
אושרת שחר
אטלייה אדריכלים
אלה שר
ארמל
בותיינה מורד
ביתילי
גל מקליין
גלית טוויטו
דלתות פנדור
דלתות שערי ברכה
הדר זוהר
הילה טוויל
וויסאם חלבי
חגית אלבק
חני פישר
חרש
טובה וצילה אדריכלות
טובה נדלר
טל לרנר
טלי אלון
טלי יפת
יעל שביט
יפעת מיכאלי
ירון שמואלי
עיצוב פנים - גיא רותם
עיצוב פנים - גיא רותם
הום סטיילינג - קרן פק
סרטון הדר כה לאדריכלים ומעצבים בנושא צילום אדריכלי
המדריך לצילום אדריכלות
טיפים לצילום אדריכלי.
הקדמה.
צילום אדריכלי מכיל הרבה אתגרים, את חלקם אנו יכולים לפתור במעמד הצילום, חלק בשלבי העריכה, וישנם מגבלות שאין להם פתרון מושלם.
באמצעות ניסיון צילומי, ציוד וידע בעריכה ניתן להתגבר על רוב המכשולים וכך ליצר צילומים מדויקים ואיכותיים וירגשו ויעזור ללקוחות שלנו להביא קהל חדש.
טרום צילומים:
בטריות מלאות, חצובה, עדשות מתאימות, מצלמה, מסך עזר אם יש,
הגדרת פרמטרים במצלמה. ISO 100-200, קובץ מסוג ROW, מצב M
לצילומים בקומפוזיציות רחבות נבחר צמצם סביב 11 f בצילומים של קומפוזיציות בינוניות נבחר צמצם סביב 8 f וצילומי דיטיילס/תקריבים נוכל לבחור בצמצמים פתוחים יותר סביב 4 f 5.6- f.
ככל שהצמצם פתוח יותר (מספר נמוך) יש לנו יותר עומק שדה. המשמעות שיש איזור ספציפי בפוקוס וכל מה שמסביב לא בפוקוס.
את מהירות התריס אנחנו נשלים לפי הצורך.
משולש הקדוש (ISO - צמצם - מהירות תריס). לכל פרמטר יש השפעה על החשיפה.
המטרה שלנו כצלמים זה לייצר סיפור בתמונות, כעקרון צילום של בית פרטי אורך כ 7 שעות ומצלמים סביב 40 תמונות. צילום דירה אורך 4-6 שעות סביב 20-25 תמונות. (ככה זה אצלי, כל צלם עובד אחרת).
כחלק מההכנות והלמידה לפני הייתי ממליץ לראות הרבה עבודות של צלמים מובילים, לתרגל את המוח, להבין ממה אתם מתרגשים ולהתחקות אחרי זה. בהמשך תפתחו את הסגנון שלכם.
דוגמה לאתר עולמי מומלץ. https://www.yatzer.com/design
שלב הצילומים:
ראשית נעשה סיור במקום, נוודא שאנחנו אכן מצלמים את החללים שעליהם דיברנו, נקבל דגשים מהמעצב/אדריכל אם יש. ונבנה מסלול צילומי. המסלול הזה מושפע ממצב האור הטבעי בעיקר. אלא אם יש אילוצים נוספים שיש לקחת בחשבון.
חשוב לציין שיש 2 אסכולות עיקריות לצילום חללים, באמצעות תאורה טבעית (הסגנון שלי) בשילוב עם תאורת עזר.
יש יתרונות וחסרונות לכל אחד.
צילום באמצעות תאורה טבעית. משקף את האווירה האמיתית במקום, כניסות של אור והצללות, נחשב סגנון מהיר יותר לצילום, לעיתים תידרש קצת יותר עבודה בשלבי העריכה.
צילום באמצעות תאורת עזר. (לרוב פלאשים גדולים לעיתים בשילום מטריות/סופט בוקס). מקבלי שליטה גבוה יותר על התאורה, ניתן לתת פתרון לאזורים חשוכים במיוחד, עבודה יותר איטית ומסורבלת, עלול לפגוע באותנטיות שאנחנו מנסים להעביר.
ישנם צלמים מדהימים שמצלמים בכל הסגנונות שציינתי, כל אחד והעדפה האישית שלו ומה שהוא מאמין.
חזרה לבניית המסלול הצילומי,
כאשר אני קובע את המסלול, אני מבין את מצב התאורה בכל מקום ואת כיוון השמש, מצד אחד אני רוצה שהחללים שאני מצלם יקבלו אור בצורה אופטימלית ומצד שני אני יעדיף פחות כניסות אור חזקות, כמו שזה יכול להיות יפה זה יכול להיות בעייתי.
כאשר יש לי כניסת אור חזקה אני לא יכול לצלם לכיוון האור, כמו שזה מסנוור אותנו זה מסנוור את המצלמה והתוצאה לא טובה. אם זה המקרה והחלטנו לצלם חלל שהשמש ישירה. את התמונות בהם אני מכוון את המצלמה לכיוון השמש אתזמן כך שהשמש תהיה כמה שפחות ישירה או שאסגור וילון וכך אשלוט בסינוור העדשה.
נושא התאורה הוא נושא עמוק ויש לו השפעה קריטית על התוצאה הסופית. וזה אחד האתגרים העיקרים.
לדוגמה בצילומים של בתים פרטיים בהם יש צורך לצלם גם בחוץ.
אני תחילה אצלם מבחוץ באיזורים בהם השמש מאירה את המבנה, וכאשר השמש נמוכה (שעות הבוקר) ואחה"צ שוב אצא לצלם איזורים אחרים בהם השמש מאירה שוב שהשמש נמוכה. הרכות הזו טובה לנו.
שמש בשעות הצהרים לא מחמיאה לצילום חוץ, כמו גם לצילום אנשים בחוץ.
ככל שתנאי התאורה פחות טובים נאלץ לעבוד קשה יותר בשלבי העריכה.
עוד החלטה חשובה למי ביננו שמצלם בתנאי תאורה טבעיים האם להדליק אורות בבית, ככל בתים פרטיים מוארים באופן טוב יותר מדירות (מדבר על תאורה טבעית=שמש), יש גם איזון טוב יותר כי השמש נכנסת ממספר מקומות. בדירות זה תלוי בכיוון החלונות ובמבנה. לרוב התאורה יותר מאתגרת.
השאיפה שלי תמיד לצלם בתנאי תאורה טבעיים ללא כל תאורת עזר, משמע אני לא מדליק את התאורה במקום. לעיתים ישנה תאורה מיוחדת שנותנת ערך מוסף, פסי לד, תאורה של מנורת שיוצאות מהקיר או על שידה. בהם מדי פעם אשתמש. גם אז אצלם קודם ללא תאורה ואז עם תאורה. זה יתן לי שליטה בשלבי העריכה. בחללים מסחריים שאין תאורת עזר נצלם עם תאורת המקום, לרוב זו תאורה מאוזנת שתעשה חסד עם התמונה.
לעיתים ניתקל במקרים בהם החלל די חשוך, עדיין שווה לבדוק צילום בתאורה טבעית, פשוט זה יהיה בחשיפה ארוכה. אם החלל חשוך במיוחד ניתן לשלב את תאורת המקום. במידה וקשה לכם להגיע להחלטה בשטח. תמיד ניתן לצלם פעם ללא תאורת עזר ואז לשלב תאורת עזר. ובשלב העריכה תקבלו את ההחלטה שהכי נכונה לכם.
האתגר השני הוא גודל המקום אותו אנו מצלמים.
ישנם פריימים בהם אנחנו צריכים לקחת אחורה כמה שניתן על מנת להכניס את החלל לפריים, יש לשים לב לפריטים שממוקמים בגבולות העדשה, משמע קרובים אלינו או בצדדים. עם עדשות רחבות פרטים אלו יכולים לקבל עיוות. אם ניתן לשנות מיקום, להזיז את הפריטים למיקום אחר על מנת למזער את התופעה. ניתן גם בשלבי העריכה לטפל בזה אך זה יותר מורכב.
ישנם צלמים משמתמשים בעדשות מאוד רחבות לדוגמה 10-12 מ"מ. מצד אחד זה נותן פתרון וניתן להכניס כל חלל קטן מצד שני זה מייצר עיוותים שהם לעיתים חמורים. כל חלל קטן נראה ענק. זה פחות הסגנון שלי.
כאשר אנחנו בונים את הקומפוזיציה אנחנו צריכים להתחשב כאמור באור, ומעבר לזה לשים לב לפריטים בחלל, אם ברמת הפיין טיונינג, משמע לסדר וילון, קצוות של שטיח, לסדר כיסאות וכו'. עלינו גם לשנות מיקומים של חלק מהפריטים על מנת לחזק את הפריים או להמנע מעיוותים.
בחלק מהמקרים נשלב גם את הלקוח בכל מני פוזיציות עומד/יושב/בתזוזה ועוד.
שיטת העבודה שלי היא כל חלל לצלם עד תום, משמע לצלם את הקומפוזיציות הרחבות הבינוניות והדיטיילס לוודא שהלקוח רואה את התוצרים ולהתקדם הלאה.
צילומים של קומפוזיציות רחבות נבצע בעדשות רחבות. יש סוגי רבים. אך עדשות סביב 15-30 / 14-24 או עדשות קבועות 17 / 24 יתנו את המענה.
קומפוזיציות בינוניות ניתן גם לצלם עם עדשות רחבות או עם עדשות ביניים לדוגמה 24-70 או כל מה שבטווחים הללו.
דיטייליס נבצע עם עדשות ביניים 24-70 או עדשות קבועות בטווח של 50-85 מ"מ לערך.
חשוב להבין מה אנחנו מצלמים ולתת את הבמה הנכונה לדברים, מה שפחות מעניין פחות להראות.
לדוג' אין צורך להראות הרבה תקרה או הרבה ריצפה אם לא חייבים.
בצילום אין בעיה להראות גם פריטים שמוצגים באופן חלקי, חשוב להבין שאנחנו מספרים סיפור והלקוח יראה לרוב מספר תמונות שיספרו את הסיפור במלואו.
בצילום יש גם להתייחס לחוץ, משמע מה שרואים בחלונות.
על מנת להראות את החלקים הללו אז לאחר שנסגרנו על הקומפוזציה וצילמנו את החלל בחשיפה נכונה, נשנה את מהירות התריס כך שנראה את הנוף שבחוץ. ניתן גם לשנות את הפוקוס שיתאים לחוץ.
בשלב העריכה נשלב בין התמונות באופן ידני.
נושא הקומפוזיצה זהו שריר שצריך לאמן, לקומפוזיציה טובה יש משמעות, זה כמו סיפור שנכתב נכון. זה עובד טוב יותר ומייצר רגש ועניין לצופה.
תצפו בהרבה פרוייקטים עדיף של מגוון צלמים, תתרגלו את המוח תבינו מהם הקומפוזיציות שעובדות בכל איזור בבית, סלון, חדר שינה, מטבח, שירותים. למרות שבכל מקום החללים שונים עדיין ישנם חוקים ששווה לאמץ ועובדים ברוב המקומות.
צלמים מומלצים בעולם:
ככלל כל פריים שאני מצלם אני בוחן אותו, ואם יש דברים שמפריעים לי אני עושה ככל הנדרש לטפל בהם, לפעמים יהיו אזורים עמוסים מדי ניתן להתייעץ עם המעצב ולרווח קצת או ההיפך אזורים ריקים מדי ובהם שווה לשים משהו או אולי לשלב את הלקוח.
בכל פריים שאני מצלם ובו אני משלב את הלקוח אני אשתדל לצלם את הפריים גם בלעדיו. לפעמים הלקוח יראה את זה ולא יאהב איך שהוא יצא או שיהיה ספק שירצה לרכוש את התמונות ועדיף ללא המעצב/אדריכל.
קצב הצילום הוא אחריות שלכם, כעקרון לרוב החלל המרכזי אורך כמעט חצי מזמן הצילום, תהיו עם היד על הדופק תשתפו את הלקוח בזמנים אם צריך כך שהחלל הבא יהיה מוכן לצילום.
תחפשו תמיד את הקומפוזיציה שתרגש אתכם, יהיו לכם מצבים שתתקשו למצוא, אל תתייאשו, תקדישו עוד כמה דקות ההבדל בסוף הוא ענק. עם הניסיון אתם מהר מאוד תמצאו את הקומפוזיציות החזקות.
אני אף פעם לא פוסל רעיונות של הלקוח, תהיו קשובים, אם אתם לא מאמינים שזה רעיון טוב תסבירו למה ואף תראו במצלמה לרוב הלקוח יבין.
בסיום יום הצילום להשתדל להראות ללקוח את כל הפרויקט מהתחלה ועד הסוף, לוודא שסגרתם את כל הפינות כך אתם מגבים את העבודה שלכם.
שלב העריכה.
אני מספק את התמונות עד שבועיים מרגע הצילומים, לרוב אני עורך את כל התמונות שצילמתי אלא אם מצאתי פריימים שהם ממש דומים אחד לשני.
ישנם צלמים שמעבירים ללקוחות לבחור על בסיס הכמות שהם סגרו מראש, אני נותן כמות מוערכת בהצעת המחיר.
חלק גדול מהצלמים עורכים בתוכנת לייטרום ופוטושופ, בודדים בתוכנות אחרות.
לעריכה יש משקל גדול מאוד על התוצאה הסופית.
עלינו לדאוג ליישר את הפריים, לטפל בצבעים, לבצע וויט בלאנס, לטפל בקונטרסט, הצללות, כניסות של אור, צביעה אם צריך, איזון חשיפה הכולל הבהרה של איזורים מסויימים החיזוק אזורים אחרים, טיפול בחוץ (חלונות). טיפולי פוטושופ שאת חלקן ניתן לעשות ב AI (לדוג' העלמת מזגנים, טיפול בכתמים וכו'). עריכה בשכבות ועוד.
עלינו לשמור על אחידות בעריכה בין כל התמונות, עם דגש על שמירה שהצבעים יהיו אחידים (אציין שבזוייות שונות פריטים שונים עלולים להציג צבעים שונים וגם זה תקין).
זמן העריכה אורך בערך בין 1-1.5 מזמן הצילום. משמע שעל יום צילום של בית פרטי שארך 7 שעות. זמן העריכה יעמוד על 7-10 שעות. (כמובן שאצל כל צלם זה אחרת).
כעקרון מתחילים בלייטרום ועוברים לפוטושופ בכל תמונה שעורכים.
את התמונות אני שולח בגודל מלא, DPI 300
ובנוסף בגודל מוקטן 1800*1800 DPI 72
ניתן להעביר את התמונות ללא תשלום במספר אתרים ברשת.
אני עובד עם https://wetransfer.com/
טיפים לתמכור.
ישנם צלמים שיתמכרו בית פרטי בעלות של 2,000 ש"ח ואחרים 6,000 ש"ח כמו בכל דבר זה תלוי בניסיון, ושם הצלם וגם תלוי בלקוח.
איך ניתן למכר באופן עצמאי.
ניתן לשער כמה זמן יקח לכם לצלם + כמה זמן לערוך, לא לשכוח תוספת נסיעות אם מדובר בפרויקט רחוק. להבין כמה הייתם רוצים להרוויח לשעה ולפי זה לעשות חישוב.
לדוג' נניח שבהתחלה הייתם רוצים להרוויח 120 ש"ח לשעה, ויש לכם צילום דירה שיקח לצלם 5 שעות ועוד 6 שעות לערוך. ונניח שהמיקום לא רחוק במיוחד. אז תסכמו את השעות 5+6=11
תכפילו ב 120 ותקבלו 1,320 ש"ח (תעגלו לאחד הצדדים ויש לכם תמכור).
טיפים להצעת מחיר.
הצעת מחיר תכלול את השירות שלכם, את פרטי הפרויקט, מה סיכמתם עם הלקוח מבחינת כמות תמונות, וזמן לשליחת התמונות הערוכות.
בהצעת המחיר יש לציין מה העלות לתוספת ספק.
ראשית הסבר לתוספת ספק. נניח שהמעצב הוא הלקוח, לעיתים יהיו ספקים שירצו להשתתף בפרויקט לדוגמה הנגר, חברת המטבחים, סניטריה, חלונות, ריהוט וכו'. רוב הצלמים לא נותים להכפיל את הסכום על כל ספק אלא לתת תוספת שהיא מוגבלת במחיר בדר"כ סביב 20%-30% מעלות הפרוייקט לכל ספק שבוחר לקחת חלק. הנטייה לא להתערב בחלוקת התשלום הסופית בין הלקוח שלכם לבין הספקים. כך שכל ספק בסופו של דבר יפחית לא את העלות הסופית.
בנוסף יש את נושא זכויות יוצרים וזכויות שימוש.
בתחום הצילום האדריכלי זכויות היוצרים שייכות לצלם, אלא את צלמתם פורטרט של הלקוח או תקריב ליצירת אומנות זה באופן כללי.
זכויות שימוש הם למי שרכש את התמונות. כאשר הוא יכול לעשות כל שימוש שיווקי מלבד להעביר את התמונות לספקים משנה אחרים.
סרטון עריכה בלייטרום ופוטושופ
סרטון עריכה בלייטרום ופוטושופ 2
טיפים כללים לבניית קומפוזיציה
קומפוזיציות: בצילום חלל (קומפוזיציות רחבות) לרוב כדאי לצלם לרוחב כאשר קווי הרוחב והאורך מיושרים (לא להטות את המצלמה).
עיצוב: קרן פק
עיצוב: ליאת גולדבוים
בצילום קומפוזיציות בינוניות (קיר אחד, שילוב של שני קירות) לרוב נצלם לאורך, גם כאן נכון להקפיד על מצלמה מקבילה לקרקע/לקווי הקיר.
עיצוב: אוהד יצקו ואלה שר
עיצוב: סטודיו BEE
עיצוב ואדריכלות: סטודיו בוטקה
בצילום דיטיילס (לדוג' שולחן/צלחת/שטיח) ניתן גם לצלם בזוויות אחרות, 45 מעלות או צילום מלמעלה. השתמשו ברפרנסים של צילומים מקצועיים שאהבתם ותנסו להתחקות אחריהם.
עיצוב: שרון בן צבי
עיצוב: סטודיו BEE
עיצוב: קרן פק
נצלו קווים מובילים: שלבו קווים מובילים, כגון מסדרונות, גרמי מדרגות או אלמנטים אדריכליים, כדי להנחות את העין של הצופה בתמונה וליצור עניין ויזואלי.
השתמשו בכלל השלישים: החל את כלל השלישים על ידי חלוקת המסגרת שלכם לתשעה חלקים שווים באמצעות שני קווים אופקיים ושני אנכיים. מקם אלמנטים מרכזיים בנקודות ההצטלבות כדי ליצור קומפוזיציה מאוזנת.
קנה מידה: עיצוב פנים ואדריכלות כוללים לרוב אלמנטים של קנה מידה ופרופורציה. צלם תמונות המציגות את קנה המידה של החלל על ידי הכללת אנשים או חפצים המספקים תחושה של גודל. זה עוזר לצופים להבין את הממדים והפונקציונליות של העיצוב.
ניסוי עם עומק שדה: שחקו עם עומק השדה כדי ליצור תחושת עומק ומיקוד. השתמש בצמצם רחב (מספר f-stop נמוך יותר) כדי לטשטש את הרקע ולמשוך תשומת לב לאלמנטים ספציפיים של החלל (ניתן לבחור במצלמת הטלפון אפשרות זו). טכניקה זו יכולה להוסיף נופך מקצועי ואמנותי לתמונות הפנים שלך. או בחרו נקודה קרובה אליכם ואז צלמו. זה ייצר עומק שדה.
התמקדו בפרטים: צלמו צילומי תקריב/דיטיילס של פרטים, חומרים ומרקמים מורכבים שהופכים את העיצוב או הארכיטקטורה לייחודיים.
כלל השלישים. עיצוב: אוהד יצקו ואלה שר
קווים מובילים, עיצוב: סטודיו BEE
דיטיילס. עיצוב: סטודיו BEE
עומק שדה. עיצוב: סטודיו בוטקה
קנה מידה. נגרות: דלתות שערי ברכה
דוגמאות לקומפוזיות לפי סוג החלל
אני מצרף לכם דוגמאות לקומפוזיות חזקות שיהוו לכם בסיס לתחילת הדרך, תלמדו אותן ותנסו ליישם בשטח. הצילומים צולמו במצלמה מקצועית אך הרעיון במקרה הזה הוא המבנה של התמונה ולא האיכות הסופית.
חוץ:
אדריכלות: סטודיו P2
אדריכלות: אטלייה אדריכלים
עיצוב ואדריכלות: סטודיו בוטקה
סלון:
נגרות: דלתות שערי ברכה
עיצוב: סטודיו BEE
עיצוב: אוהד יצקו ואלה שר
מטבח:
מטבח: אביטה
עיצוב: קרן פק
עיצוב: קרן פק
פינת אוכל:
עיצוב: סטודיו BEE
עיצוב ואדריכלות: סטודיו בוטקה
עיצוב: שירה חזות
חדר שינה:
עיצוב: שרון בן צבי
עיצוב: קרן פק
עיצוב ואדריכלות: סטודיו בוטקה
חדר ילדים:
עיצוב: קרן פק
עיצוב: מריה שיבטס
עיצוב: קרן פק
מקלחת:
עיצוב: קרן פק
עיצוב: קרן פק
עיצוב: קרן פק
דיטיילס:
עיצוב: סטודיו BEE
עיצוב: סטודיו BEE
עיצוב: סטודיו BEE
עיצוב: שרון בן צבי
סוגי קומפוזיציות שחשוב להכיר
ישנם עוד סוגי קומפוזיציות שלא ציינתי, חשוב לזכור שהקומפוזיציות הן עוגן, ברגע שאנחנו מקבלים שליטה והבנה ניתן לשבור את החוקים, אבל חשוב לעשות את זה מתוך מקום של ידע.
פועל יוצא שחלק מהצילומים שנתקל בהם לא תמיד נצליח לזהות באופן מובהק את הקומפוזיציה.